Wat is shiatsu

“The heart of Shiatsu is like mother’s love. Pressing the human body, stimulates the fountains of life”

 Tokujiro Namikoshi

 

Shiatsu is een vorm van drukpuntmassage, ook wel acupressuur genoemd. Letterlijk vertaald betekent het woord shiatsu “vingerdruk” – Shi (vinger) en Atsu (druk).

Het is een natuurgeneeswijze, ontstaan binnen de traditie van de eeuwenoude Chinese geneeskunde. Tokujiro Namikoshi ontwikkelde een onderwijsmethode en toepassingsysteem voor Shiatsu. De Japanse ministeries van Onderwijs en Gezondheidszorg hebben de methode en het systeem officieel erkend.

Het ministerie van Gezondheid in Japan heeft Shiatsu als volgt gedefinieerd: “Therapie, die druk met duimen en handpalmen toepast op bepaalde punten van het lichaam, onregelmatigheden corrigeert, gezondheid onderhoudt en verbetert, bijdraagt tot het verlichten van diverse ziekten (diverse pijnen, stress, ongeregeldheden in het zenuwstelsel, enz.) en de zelfgenezende werking van het organisme activeert.”

Shiatsu is geen vervanger van de reguliere geneeskunde, maar kan daar wel goed mee samengaan. Het is in sommige gevallen belangrijk de klachten eerst aan de huisarts voor te leggen

Levensenergie

Shiatsu is een therapievorm die gebaseerd is op het principe dat de levensenergie van de mens door een eigen systeem van banen, de meridianen, stroomt. Dit systeem wordt het energiestelsel genoemd. De energiebanen vormen een gesloten communicatiesysteem dat o.a. in verbinding staat met de interne organen zoals lever, hart, dikke darm enz.

De naamgeving van de verschillende meridianen is gebaseerd op het orgaan waar ze direct aan gekoppeld zijn. Zo is er bijvoorbeeld de levermeridiaan, hartmeridiaan enz.

De mens wordt als holistisch beschouwd. Lichaam en geest vormen een eenheid als de mens in balans is. In een gezond lichaam stroomt de levensenergie ongehinderd.

Het is onmogelijk een gebied van het lichaam te behandelen zonder rekening te houden met het effect op het geheel. Bij een verstoorde energiestroom komt het lichaam uit zijn evenwicht en ontstaan pijn of andere klachten.

De energiestoringen kunnen ontstaan door: klimatologische invloeden, verwondingen, verkeerde voeding, langdurige fysieke of psychische overbelasting, slecht functionerende organen, overmatig of verkeerd medicijngebruik, gevolgen van operatieve ingrepen, slechte houding, trauma’s van lichamelijke en/of geestelijke aard.

Toepassing

Met shiatsu kan de stroom van de levensenergie beïnvloed worden. Dit gebeurt via de sleutelpunten, tsubopunten, die zich op het lichaam bevinden. Verkeerd geleide energieën kunnen hierdoor in goede banen worden gestuurd. Door het beïnvloeden van de eigen lichaamsenergie, wordt het natuurlijke genezingsproces op gang gebracht. De shiatsu masseur probeert de oorzaak van een storing, ziekte of klacht, in de energiestroom op te sporen en de balans te herstellen.

Met shiatsu wordt de druktechniek toegepast als een intensieve therapeutische massage, die tegelijkertijd is gekoppeld aan het beïnvloeden van het energiestelsel via de meridianen.

In het algemeen wordt de behandeling op Japanse wijze toegepast. Dat wil zeggen dat de cliënt op een futon op de grond ligt.

Shiatsu kan worden toegepast om:

  1. Spierstijfheid (hypertonie) te verminderen of op te heffen;
  2. Het zenuwstelsel te reguleren;
  3. De bloedsomloop en lymfecirculatie te stimuleren en te reguleren;
  4. Een goede spijsvertering te bewerkstellingen en de kliersecretie (endocriene en exocriene) te reguleren;
  5. RSI /CANS, hernia en bekkeninstabiliteit te behandelen.

In principe kan shiatsu bij allerlei gezondheidsklachten worden toegepast waarbij het energie-evenwicht verstoord is.

Effecten van shiatsu kunnen zijn:

  • Verzachtend: verlichting van pijn, verruiming van de bewegelijkheid en verbetering van organische functies.
  • Herstellend: gericht op herstel van de aandoening en van de energiebalans. Shiatsu bevordert de natuurlijke geneeskracht van het lichaam zelf. Dit stimuleert tevens het proces van het bewust worden en verantwoording nemen voor de eigen gezondheid.
  • Preventief: door herstel van de energiebalans, waardoor organen beter gaan functioneren, kunnen klachten voorkomen worden. Een verstoring van de energie wil nog niet zeggen dat iemand ziek is, maar kan als voorstadium van ziekte gezien worden (preklinische fase).